Kapatmak için ESC'ye basın

PsikolektifPsikolektif Ortak Noktamız: Ruh Sağlığı

ROMANTİK İLİŞKİLERDE SOSYAL AĞ VE ETKİLERİ – Psikolektif Dergisi – Sayı – 2

Bu Yazıyı Tahmini Okuma Süresi: 2 Dakikadır.

Günümüzde insan hayatında önemli bir yer tutan teknoloji ve teknolojik cihazlar bireylerin birbirleriyle kurdukları iletişime ve kişiler arası romantik ilişkilere yön vermektedir. Yapılan araştırmalar Facebook, Instagram, Twitter, Whatsapp, Tango gibi sosyal ağ kanalları/online arkadaşlık sitelerindeki anında mesajlaşma ya da e-posta yazma gibi gerçekleşen iletişim yöntemleriyle kurulan ilişkilerin, kişilerin benlik algıları üzerinde güçlü bir etkiye sahip olduğunu ortaya koymuştur. “Online ilişki” olarak adlandırılan bu yeni ilişki kurma biçiminde her ne kadar temas, mimik hatta ses unsurları olmasa da bu ilişki biçimini popüler hale getirmiştir. Öyle ki romantik bir ilişki başladığında ya da bittiğinde bile her iki tarafın ilk yaptığı iş sosyal medyadaki “ilişki durumunun” değişip değişmediğine bakmak oluyor. 

Collins (2003)’e göre romantik ilişki; her iki tarafın gönüllü olduğu ve karşılıklı olarak kabul ettiği bir ilişki türüdür ve romantik ilişkinin ayırt edici beş özelliği bulunmaktadır. Bunlar katılım (flört etme, flört yaşı), eş seçimi (romantik tecrübe), ilişki içeriği (paylaşılan aktivite ve etkinlikler), ilişki kalitesi (tecrübe edinme) ve ilişkinin bilişsel ve duygusal süreçleri (duygusal tepki, algı ve beklentiler) dir.  

Pempek, Yermolayeva ve Calvert (2008)’e göre sosyal medya; sosyal ağlar aracılığıyla kullanıcılara profil bilgilerini paylaşma, özel veya çevrimiçi mesajlar gönderme, fotoğraf ve video paylaşımı gibi yollarla diğer kullanıcılarla iletişim kurma izni veren internet toplulukları olarak tanımlanmıştır. 

Tek bir dokunuş ile sosyal ağlara ulaşabilme rahatlığı şüphesiz romantik ilişkiler üzerinde etkili olmaktadır. Genel olarak güçlü bir romantik ilişkinin kurulmasında internetin etkisi düşük olarak görülse de yapılan araştırmalar sosyal ağın romantik ilişkileri kurarken, sürdürürken ve sona erdirirken sıklıkla kullanıldığını göstermektedir. 

Genel olarak insanlar online arkadaşlık sitelerini iyi bir partner bulabilmek (ortak hobiler ve ortak ilgi alanlarına sahip adayı bulma) olarak değerlendirmekte, ancak kurulan bu arkadaşlık ilişkilerini romantik ve kalıcı olmaktan ziyade geçici ve gündelik olarak tanımlamaktadır. 

Bunların yanı sıra sosyal medya kullanan bireylerin romantik ilişkilerinde daha çok kıskançlık ve güvensizlik duyguları sergilediği görülmüş; bunun nedeni ise sosyal medyada yayınlanan paylaşımlar ile özel hayatlarının öznelliğini yitirmesi ve romantik ilişkilerin gerçek duygular yerine “like” edilmesi ile anlamlandırılarak kurulan ilişkilerin romantizmden uzaklaşarak mekanik bir hale bürünmesi olarak anlaşılmıştır. 

Duygusallığın eksik kaldığı bu tarz ilişkilerde de tatmin düzeyi sıfıra indiğinden online yaşanmaya çalışılan ilişkiler sadece online bir mesajla sonlandırılarak kişileri de yıprattığı da ortaya çıkmıştır. 

Evet, teknoloji tüm dünyayı bize sunuyor olsa da yakınımızdaki insanlardan uzaklaşmamıza da neden olabiliyor. Mümkün olduğunca sözel olmayan iletişimi azaltalım ki tamamen duygulardan uzaklaşmayalım. Sevgiyle…

Derya TURĞUT

Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmen