Kapatmak için ESC'ye basın

PsikolektifPsikolektif Ortak Noktamız: Ruh Sağlığı

THE CROODS – Film İnceleme – Psikolektif + – Sayı – 16

Bu Yazıyı Tahmini Okuma Süresi: 3 Dakikadır.

Film Künyesi

Vizyon Tarihi: 12 Nisan 2013

Tür: Animasyon, Macera

Yapım: ABD

Süre: 98 dakika

Imdb Puanı: 7,2

Oyuncular (Seslendirme): Nicolas Cage, Ryan Reynolds, Emma Stone

Yönetmen: Kirk DeMicco, Chris Sanders

            Croodlar, en ilkel haliyle bir ailenin yaşantısına, değişimine ve gelişimine tanıklık edeceğimiz bir animasyon filmidir.  Büyükanne, baba, anne ve üç çocuktan oluşan Croodların alıştıkları mağara yaşamından çıkmak zorunda kalıp yeni dünyalarında hayatta kalma mücadelesindeki süreçler gözler önüne serilmiştir.

Yazı spoiler içermektedir.

Croodlar, mağarada yaşarlar ve sadece belli zamanlarda karınlarını doyurmak için mağaradan çıkmaktadırlar. Mağaradan çıkma süreci ve dış dünyada avlanma süreci ile aileyi koruma gerektiren durumlarda babanın yani Grug’un baskın olduğu ve mağara içerisindeki düzende ise annenin yani Ugga’nın baskın olduğu görülmektedir. Ancak bu baskınlığa rağmen dış dünyada ve kendi içlerindeki iletişimde her bireyin aktif bir role sahip olması toplumun kadınlara ve erkeklere yüklediği sosyal öğrenme ile edindiğimiz alışılagelmiş rollere yönelik ters köşe bir yapıdadır.

Croodların evi olan mağara aslında aileyi dışarıdan gelebilecek tehditlere karşı koruyan ve kendi içlerinde oluşturduğu kuralların yani aile sınırlarının bir metaforudur.  Sınırlar, bizim her açıdan daha sağlıklı bir yaşam sürmemizi sağlayan görünmez çizgilerimizdir. Bu sınırlar ihtiyaçlarımız ve beklentilerimiz doğrultusunda oluşurken ilk edindiğimiz sınırlar ailemizde oluşmaya ve bizimle birlikte büyüyüp gelişmeye başlar. Ailenin sahip olduğu sınırlar aynı zamanda aile sistemini de etkiler. Aile içerisinde bulunan her birey de bu sistemi etkilemekte, katkı sağlamakta, desteklemekte veya değişime sevk edebilmektedir. Ailenin benimsediği bir sistem içerisinde oluşan sınırlar, bireylerin geçirdiği değişimler doğrultusunda yeni bir kriz sürecine girer. Bu krizlere en iyi örnek ergenlik olarak verilebilir. Croodların en büyük çocuğu olan Eep ergenlik dönemindedir. Eep, ergenlik dönemi ile aslında içinde bulunduğu sistemi sorgulamaya başlar, sınırların farkına varır ve kendi sınırlarının özgürlüğüne ulaşmaya çalışmaktadır. Bu süreç var olan sistemi tehdit etmeye ve ailenin her bireyini ayrı bir şekilde etkilemeye başlar. Değişimin yol açacağı kriz döneminin başarılı bir şekilde atlatılması ise ailede bu krizin nasıl yönetildiği ile ilişkilidir. Yaşanılan değişimlerin aile bireylerinin birbirini ve içinde bulundukları bu sistemi etkilemesi ise Aile Sistemleri Yaklaşımını akla getirmektedir. Aile sistemleri kuramı, birlikteliği etkileyen bireyselliği ve bireyselliğin etkilediği birlikteliği vurgulamaktadır. Her birey sistemin bir parçası ve bütünüdür. Bu bütün sürekli bir uyum ve dengeyi yakalama sürecindedir. Croodların geçtiği farklı krizler ve bunu atlatma süreçleri de bu noktada dikkat çekmektedir.

Ergenlik döneminde olan Eep, içerisinde bulunduğu mağarayı, uzun süre karanlıkta kalmayı, uyması gereken kuralları, kendisine yüklenen rolü ve sınırları sorgulamaktadır. Tehlikeli olarak algılanabilecek yeni deneyimlere gözü kapalı atılır veya karanlıkta mağaradan tek başına çıkmak gibi riskli davranışlarda bulunmaktadır. Buna yönelik tepki aldığında ise ailede otorite figürü olan Grug ile sürekli bir tartışma içerisinde olur. Yeni tanıştığı yaşıtı ve karşıt cinsi olan maceracı Guy’un onun için daha önemli noktaya gelmesi de ergenlik dönemi ile ilgili gözlemlenen özelliklerdendir. Buna yönelik Grug, Eep’e suya dokunmanın tehlikeli olduğunu söylediğinde Eep ona kızarken, Guy’ın suya dokunmamasını söylemesini Eep’in sorgulamadan kabul etmesi örneklerden sadece biridir. Yine ergenlik döneminde beden algısının önemli bir yeri bulunmaktadır. Bu algının şekillenmesinde ihtiyaçlar, beklentiler deneyimler ve dışarıdan alınan dönütlerin etkisi önemlidir. Croodların yaşadıkları dönemde güçlü, büyük ve ağır olmak önemli bir özellik olarak görülmektedir. Bu noktada Eep’in, Guy’ın üstüne düşmesi ve Guy’ın ona ne kadar ağır olduğunu söylemesi üzerine Eep’in mutlu olup teşekkür etmesi beden algısı üzerine dikkat çekici bir göndermedir.

Mağaralarından çıkmayan Croodlara karşı sürekli dışarda büyük ışığı arayan yaratıcı Guy arasındaki farklılıklar Maslow’un ihtiyaçlar hiyerarşisi basamakları ile değerlendirilebilir. Bu basamaklar en alttan üste doğru olacak şekilde fiziksel ihtiyaçlar, güvenlik ihtiyacı, sevgi/ait olma ihtiyacı, saygınlık ihtiyacı ve kendini gerçekleştirme ihtiyacı olarak beş basamaktır. Croodlar, hayatta kalmanın temelini içeren besin, uyku gibi fizyolojik ihtiyaçların giderildiği ve sürekli bir şekilde kendilerini güvenli bir bölgede tutmaları ile güvenlik ihtiyaçlarının giderildiği, temel ihtiyaç basamaklarında oldukları gözlenmektedir.  Guy’ın yapabileceklerinin farkında olup problem çözmedeki becerisi, yaratıcılığı, temel ihtiyaçları tatmin edici boyutta karşılayıp sürekli ileriye doğru gitmeye çalışması ile kendini gerçekleştirme basamağının özellikleri gözlenmektedir. Guy’ın ışığa ulaşma hedefi bu noktada kendini gerçekleştirme basamağına yönelik güzel bir metafor olmuştur.

Filme İlişkin İzlenimlerim

Her yaşa hitap eden, her karesinde ayrı bir çıkarımda bulunulabilecek eğlenceli bir animasyon filmidir. Croodlar, yeninin kötü olmadığı, konfor alanımızın dışına çıkma cesaretini göstermenin bize hiç tahmin edemeyeceğimiz manzaralar sunacağı ve yaşamak ile hayatta kalmanın çok farklı şeyler olduğunu göstermektedir. İyi seyirler…

Fatma BATIK ŞİMŞEK

        Psikolojik Danışman