Kapatmak için ESC'ye basın

PsikolektifPsikolektif Ortak Noktamız: Ruh Sağlığı

KURAK GÜNLER – Film İnceleme – Psikolektif + – Sayı – 20

Bu Yazıyı Tahmini Okuma Süresi: 3 Dakikadır.

Film Künyesi

Vizyon tarihi: 2022

Tür: Dram, Gerilim

Yapım: Türkiye

Süre: 128 dk

Imdb Puanı: 7.6

Oyuncular: Selahattin Paşalı, Ekin Koç, Erol Babaoğlu

Yönetmen: Emin Alper

Dünya prömiyerini 75. Cannes Film Festivali’nde Belirli Bir Bakış bölümünde yapan, Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde En İyi Yönetmen ödülü dahil 9 ödül alan film, savcı Emre ve hâkim Zeynep’in bir obruğun başında konuşmasıyla başlar. Emre, Yanıklar kasabasına yeni atanmıştır, kasaba kültürüne uzaktır, genç ve idealist bir savcı olarak kendini bir krizin ortasında bulmuştur. Belediye başkanı, kasabadaki su krizini çözmek için yeraltı suyunu kullanarak bir proje yürütmektedir ve bu proje yüzünden kasabada obruklar oluşmaktadır. Obrukların çöküşü ile meydana gelen yozlaşma, hesaplaşmaları ve soruşturmaları beraberinde getirecek ve Emre’nin hayatını değişime uğratacaktır.

“Yazı spoiler içermektedir.”

Kohlberg’in ahlak gelişim teorisi, üç düzey, altı basamaktan oluşmaktadır. İkinci düzey dördüncü basamak olan toplumsal yasa ve düzen eğiliminde tek başına iyi niyetin yeterli olmadığı, yasalara uymanın bir sorumluluk olduğu düşüncesi baskındır. Bu yönde davranmanın gerekçesi, bir bütün olarak toplumun sürekliliğini sağlamak, herkes yaparsa benim yapmamam için sebep yok mantığı ile sistemden doğabilecek bozulmalardan sakınmak ve toplumun öngördüğü sorumlulukları yerine getirebilmek için kendini vicdanen sorumlu hissetmektir. Kasabada yaşayanlar domuz avına çıkmışlardır, domuzu avladıktan sonra bir arabanın arkasına domuzu bağlayarak kasabanın sokaklarında domuzu sürüklemişlerdir. Aynı zamanda da silah ve tüfeklerle havaya ateş açmışlardır. Bu olaya tanık olan Emre, insanların yaşam alanında havaya ateş açmak yasak olduğu için havaya ateş açan Şahin ve Kemal’in gözaltına alınması talimatını vermiştir. Belediye başkanı, Emre’nin kasabada göreve başlaması üzerine Emre’yi evde yemeğe davet etmiştir, Emre etik bulmasa da yemeğe gitmiştir. Belediye başkanının yemekten erken ayrılmasıyla belediye başkanının oğlu Şahin ve dişçi Kemal ile yemeğe devam etmişlerdir. Şahin, Emre’nin içkisine ilaç attığı için Emre’nin zihni bulanıklaşmaya başlamıştır. O yüzden de kasabada yaşayan ve bir roman kızı olan Pekmez’in o gece orada tecavüze uğradığına ilişkin net görüntülere sahip değildir, Emre tecavüz edenlerden biri olma ihtimaline karşın bu olayın üstünü kapatmak istememiş ve soruşturma açmıştır. Emre’nin bir savcı olarak görevini yerine getirdiği ve toplumsal yasa ve düzen eğilimine göre hareket ettiği söylenebilir.

Cinsel şiddet, cinsiyeti bir araç olarak kullanan veya bireyin cinsiyetini, cinsel kimliğini, cinsel yönelimini ve toplumsal cinsiyeti hedef alan her türlü istenmeyen davranışı içerir. Pekmez’in yemek gecesi tecavüze uğraması ve darp edilmesi cinsel şiddettir. İstenmeyen cinsel yaklaşımlar, cinsel teklifler, sözlü tacizler, fiziksel veya psikolojik yıldırma, habersiz görüntülerinin çekilmesi cinsel şiddetin boyutlarını içermektedir. Eski belediye başkanının oğlu gazeteci Murat, belediye başkanı Selim Bey’in su projesinden memnun değildir, kasabada bu projeye muhalif olan nadir kişilerdendir. Projeyle ilgili gerçek belgeleri ortaya çıkartmış olması Selim’i ve Şahin’i öfkelendirmiştir.  Şahin’in, Murat’ın cinsel yönelimi ile ilgili söylemlerde bulunması ve homofobik bir tavır takınması, kasabadaki bazı kişilerin Murat’ı yıpratmak için Murat’ın yıllar önce çekilmiş fotoğraflarını tekrardan ortaya çıkarmaları ve böylece Murat’ı psikolojik yıldırma yoluyla devre dışı bırakmak istemeleri cinsel şiddetin boyutlarına örnek gösterilebilir.

Sosyal etki, bireyin tutum, davranış veya inancını, başka bir kişi veya grubun etkisiyle değiştirmesidir. Şahin, Pekmez’e tecavüz iddiası ile tutuklanınca Emre’den intikam almak için bir gazetede Emre’yi karalayacak haberlerin yayınlanmasını sağlamıştır. Kasaba sakinleri Emre’nin evinin kapısına boş su bidonları bırakarak Emre’ye gözdağı vermeye çalışmışlardır ve pasif agresif bir tutumla dertlerini anlatma yoluna gitmişlerdir. Emre ile Murat’ın habersiz fotoğraflarının çekilip gazetede yayınlanması ile Murat’ın evinin kurşunlanması, Murat’ın gazete binasının talan edilmesi, kasabalıların Emre’nin evine suyumuza dokunma sloganları ile yürümeleri, Emre’ye ahlaksız savcı diye seslenmeleri, Emre’ye Murat yanında mı diye sorarak bir linç girişimi başlatmak istemeleri Şahin’in tutuklanması sonucu meydana gelmiştir. Şahin, babasının gücünü kullanarak kasabalıları manipüle etmiş, kasabalıların Emre’ye ve Murat’a olan tutumlarında bir değişim yaşamasının sebebi olarak gösterilebilir.

Filme ilişkin izlenimlerim

Var olmak, direnmek tüm yozlaşmaya karşın ve sonunda aydınlığa kavuşmak… Emre ve Murat, o aydınlığa kavuşmak için kendileri gibi olmayı tercih etmişlerdir. Doğru olanı savunmak -hele ki büyük bir çoğunluk karşımızda o doğruya yanlış diyorsa- bazen zordur ama yalnızca doğruyu savunarak o obruğu geçebiliriz. Çürümüşlük toplumun içinde organize bir biçimde kol gezse de bir şeylerin değişebileceğine dair olan inancımız her daim var olsun.

Özlem TEKİN

Psikolojik Danışman