Bu Yazıyı Tahmini Okuma Süresi: < 1 dakika

Çoğu insan, yalnızca bedensel olarak iyi olma durumunu “sağlıklı olmak” diye nitelendirmektedir; oysa sağlık, bireyin yalnızca bedenen hasta ya da sakat olmaması değil aynı zamanda ruhen ve sosyal yönden de iyilik halidir (Işık, 2010).

Toplum, soyut şeylerden tatmin olmamanın etkisini kendi zihninde yaşar. Ruhen çeşitli sorunlarla savaşırken, bunu ancak bedensel acı olarak hissedince iyi olunmadığı düşünülür. Bu düşünce ve tereddüt, sürekli sorgulamaya ve daha fazla kaygılanmaya yol açar; bunun sonucunda döngüsel bir hale gelen stres olgusu çeşitli ruhsal bozukluklara sebep olur.

Somatizasyon bozukluğunun temelinde de sağlığın yalnızca bedende aranması ve stresin somut bir şekilde ortaya çıkmaması vardır. Somatik rahatsızlıklara sahip kişiler, bedenleri ve organları ile ilgili çeşitli şikayetlerde bulunabilirler. Vücutlarında yanma hislerinin, sürekli yer değiştiren ağrılarının, dillerinde farklı tatların ve ara sıra giren krampların olduğundan yakınırlar (Çoban, 2018). Bu da stresin çıkış yolu aradığının bir göstergesidir. Ne kadar yakınılsa da farklı doktorlar ve tedavi yöntemleri denense de hastaya göre “elle tutulur” bir sonuca ulaşılmaz.

Sonuca ulaşmak için, fiziksel ve ruhsal sağlık arasında denge sağlanmalıdır (Arsoy, ?). Sağlığın bedensel, ruhsal ve sosyal boyutu etkileşim içerisindedir; herhangi birinde meydana gelen bozukluk diğerlerini de etkilemektedir. Ortaya çıkan bu bozukluk çatışmaya sebep olur ve bu çatışma da stres olgusunu tetikler. Çatışmayı önlemek adına; duygular ve mantık sağlıklı, ortak bir yol izler. Başarıyla tamamlanan bu süreç de kaliteli yaşamı getirir. Kalbiniz ve beyninizin aynı şarkıya kulak vereceği günler dilerim.

Kaynakça

Arsoy, T. Bilim: Ruh Sağlığı Fiziksel Sağlığı Nasıl Etkiler?

https://www.bilgiustam.com/ruh-sagligi-fiziksel-sagligi-nasil-etkiler/ adresinden alındı.

Çoban, A. (2018). Somatizasyon Bozukluğu. Adnan Çoban Klinik:

http://www.adnancoban.com.tr/somatizasyon_bozuklugu.html adresinden alındı.

Işık, N. (2010). Nedir: Sağlıklı Olmak Nedir?

https://nenedir.com.tr/saglikli-olmaknedir/ adresinden alındı.

Görsel Kaynakça

Demir, A. (2018). Testler: Somatizasyon Bozukluğu Testi.

https://www.ozelpsikolog.com/somatizasyon-bozuklugu-testi/ adresinden alındı.

Karadeniz, R. (2018). https://steemit.com/tr/@dangerux/kaliteli-yasam-nedir-ne-yapmaliyiz-cointurk-27-projesi dangerux4970 adresinden alındı.

Yeti, T. A. (2017). Heart and Brain. http://theawkwardyeti.com/comic/chill/ adresinden alındı.

Özge ÇANKAYA

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi

Aday Psikolojik Danışman