Kapatmak için ESC'ye basın

PsikolektifPsikolektif Ortak Noktamız: Ruh Sağlığı

Öğrenme Güçlüğü Olan Bireyler ve Eğitimleri – Kitap İnceleme – Psikolektif + – Sayı – 2

Bu Yazıyı Tahmini Okuma Süresi: 2 Dakikadır.

Kitabın Adı  : Öğrenme Güçlüğü Olan Bireyler ve Eğitimleri

Yazar Adı  : William N. BENDER

Çeviri Editörü  : Prof. Dr. Hakan SARI

Yayınevi  : Nobel  Yayınevi

Yayınlanma Tarihi  : Ekim 2016

Baskı  : 4.Baskı

Sayfa Sayısı  : 438

Öğrenme güçlükleri PDR alanında olan kişiler için oldukça tanıdık bir konu olmakla birlikte günümüzde birçok ebeveynin de aşina olmak durumunda kaldığı bir konudur. Özellikle öğrenme güçlüğü olan bireylerin eğitimleri konusunda tam olarak yapılandırılmış bir eğitim programına sahip olmadığımız bilinmektedir. Bu bireyler genelde fark edilmiyorlar veya sorunsuz başarıya odaklı eğitim sistemi içerisinde başarısız olarak nitelendirilerek kaybolup gitmektedirler. Öğrenme güçlüklerini bireysel farklılık olarak kabul edebilmek, bireysel farklılıklara uygun ve fırsat eşitliğine dayalı bir eğitimi de beraberinde getirecektir. Bu tarz bir eğitim ise öğrenme güçlükleri olan bireylerin özelliklerini iyi bilen, onları tanıyan ve uygun öğretim stratejilerini kullanabilen eğitimcilerle mümkündür. Bu yazıda analizini yapacağımız kitap, William Bender’ın Öğrenme Güçlükleri Olan Bireyler ve Eğitimleri isimli kitabı. Bu kitap, Türkçe literatürde öğrenme güçlükleri olan bireylerin eğitimleri ile ilgili sınırlı kaynaklar arasındaki en seçkin kitaplardan biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Ailelerin, eğitimcilerin, psikolojik danışmanların ve eğitim alanı ile ilgilenen kişilerin faydalanabileceği temel bir eserdir.

Kitap 14 bölümden oluşmaktadır. Öğrenme Güçlüklerinin tanımı ve tanılanması ile başlayan kitap alandaki uzmanlara tanılama yapmak için yol göstermektedir. 3., 4. ve 6. bölümlerde ise öğrenme güçlüğü olan bireylerin bilişsel, dilsel, sosyal ve kişilik özelliklerinde bahsedilmektedir. Öğrenme güçlüklerinin çoğunlukla bilindiği gibi okuma, yazma veya aritmetik becerilerden ibaret olmadığını gösteren bu bölümler birçok doyurucu bilgiyi içermektedir. Kitapta aynı zamanda matematikte öğrenme özellikleri, sınıfta öğrenme güçlüğü olan öğrenciler, öğrenme güçlüğü olanlar için teknoloji ve öğrenme güçlüğü olan yetişkinler gibi bölümler de bulunmaktadır.

Alanda ismi çokça duyulmuş uzmanların bölüm editörlüklerini üstlendiği kitabın titizlikle hazırlandığı görülmektedir. Her bölümün başında anahtar sözcükler ve bölüme giriş yer almaktadır. Bir makale düzeninde tasarlamış bölümler sayesinde kitap düzenli bir yapıya bürünmüştür. Sayfalarda yer alan ek bilgi kutuları ile kimi kavramlar açıklanmış, etkinlik önerilerine ve tavsiyelere yer verilmiştir.  Bu tavsiyeler hafıza, dikkat, sosyal gelişim gibi alanlarda her çocuk için faydalanılabilecek etkinlik önerileridir. Bu yüzden her ebeveyn çocuğunun gelişimi için bu etkinliklerden faydalanabilmektedirler. Öğretmenler de sınıflarında kullanabilecekleri birçok öğrenme stratejisini kitapta bulabilmektedirler.

Kitapta üstün yetenekli öğrenme güçlükleri olan bireyler gibi literatürde araştırma açığı bulunan pek çok konuya da yer verilmiştir. Bu bağlamda kitap, psikolojik danışman adaylarının ve psikolojik danışmanların literatürdeki bu eksiklikleri farkedebilmeleri ve alan uzmanlarının bu alanlarda çalışmalar yürütmek için fikir edinebilmelerini sağlamaktadır.

Kitaba ilişkin kişisel izlenimlerime gelecek olursak, kitabın alana en önemli katkısı öğrenme güçlüğü olan bireylerle ilgili birçok konuyu bir arada ele almış olmasıdır. İncelemesini bu denli ayrıntılı ve düzenli bir araya getirilmiş bölümlerden oluşan bu kitabın alandaki herkesin faydalanabileceği bir kaynak olduğunu düşünüyorum. Öğretmenlerin ve ailelerin faydalanabilecekleri birçok bölüm de kitapta mevcuttur. Kullanılan dil anahtar kavramların açıklanmış olması ile anlaşılır düzeydedir. Fazlaca kullanılan grafikler de anlaşılırlığı arttırmıştır. Bu sayımızda incelediğimiz kitabımız, konu ile ilgili kuramsal ve uygulamaya dönük bilgileri içeren verimli bir kaynak olarak nitelendirilebilir.

Faydalanılması dileğiyle.

Sibel UYANIK

Marmara Üniversitesi – Aday Psikolojik Danışman