
Kötü hissetmek sorun değil, endişeli hissetmek sorun değil. İnsan kulübüne hoş geldiniz.
Yaşadığımız çağın sosyal medyasında motto olarak anılan ‘olumlama’, ‘pozitif düşün’ gibi mesajlar bizleri hayattaki olumsuzlukları, mutsuzlukları yok saymamız ve duygularımızı görmezden gelmemiz gerektiği algısına sürüklüyor. Bu gibi mesajlar ile kısa süre kendimizi mutlu hissederken hayat akışımıza döndüğümüzde mutlu olma baskısıyla mutsuzluğu daha derinden yaşıyoruz. Hayatın sadece olumlu atfedilen duygularına odaklanarak; mutsuzluğa sebep olabilecek her durumdan kaçmak görmezden gelmek içsel yolculuğumuzdan uzaklaşmamıza yol açıyor ve pozitiflik toksik hale geliyor.
İlk olarak İkinci Dünya Savaşı’nda toplama kampından kurtulan Avusturyalı psikolog Viktor Frankl tarafından 1985’te tanımlanan trajik iyimserlik hem iyi hem de kötüyü deneyimlemek için alan olduğunu ve ikisinden de deneyim edindiğimizi savunur. Trajik iyimserlik, yaşamı bütünsel olarak kabul etmeyi teşvik ederken, toksik pozitiflik, herhangi bir acı veya üzüntü hissini bastırmanız konusunda ısrar ediyor. Trajik iyimserlik daha gerçekçi bir bakış açısıyla hayatta bir umut ve anlam olduğunu ve aynı zamanda kayıp, acı ve ıstırabın da olduğunu söyler.
Çok büyüleyici bir hayat yaşasanız bile yine de hastalanacak, sevdiklerinizi kaybedecek, hayal kırıklıkları yaşayacak ve bir gün öleceksiniz. Kaçmayı bırakıp onları hayatın doğal bir parçası olarak kabul ettiğinizde, ruh sağlığınızı iyileştirmek için adımlar atmaya başlayabilirsiniz. Zor zamanlar kolay olmayabilir, ancak bu dönemin kaçınılmaz olduğunu kabul ederseniz sizin için değerli öğretmenlere dönüşürler (MasterClass, 2022). Doğru bakış açısıyla hem iyi hem de kötü dönemler sizi her zamankinden daha minnettar ve dirençli yapacaktır.
Trajik İyimserliği Hayatınıza Uygulamak İçin:
Acıdan ders çıkarın. Her deneyimle biraz daha güçlenir ve hayatın zorluklarına daha iyi dayanabilir hale gelirsiniz.
Şükredin. Kendini aşmak ve gerçek bir memnuniyet elde etmek için, hem olumlu hem de olumsuz olayların iyi bir yaşama katkıda bulunabileceğini anlayın. Her iki tür deneyimin de size öğretebilecekleri için minnettar olun.
İnişler ve çıkışları kabullenin. İnsan varlığı, geçicilik ile eş anlamlıdır. Doğumdan ölüme kadar olan yolculuğunuzda pek çok iniş ve çıkış olacak. Hiç kimse kendini her zaman umutlu ve mutlu hissedemez. Bolluk ve acı dönemlerinden geçerken farkındalık ve öz-şefkat uygulayın.
Anlamlandırın. Hayatın kişisel anlamına kilitlenebilirseniz, mutlu zamanlarda alçakgönüllü, zor zamanlarda umutlu kalabilirsiniz. Toksik pozitiflik, herhangi bir olumsuz deneyime veya duyguya müdahale etmenin yollarını aramanızı söyler. Trajik iyimserlik, anlam için bunları incelemenin beklediğinizden çok daha ödüllendirici olabileceği konusunun üzerinde durur.
Olumsuzu deneyimlemek ve bu deneyimle iyi olanı ümit edebilmek ve buna açık olabilmektir. Hayat ne getirirse getirsin, nasıl yüzleşebileceğimizi bilmek ve ona nasıl adapte olacağımızı öğrenmek ve hayatımızda neyin değiştirilemeyeceğini kabul edebilmektir. Mutsuz olduğumuzda ve bu duyguyu yaşadığımızda akış bizi yeniden mutluluğa bırakacaktır çünkü mutluluk ve mutsuzluk, iyi ve kötü hayatın içerisinde süregelen dengedir.
Elif KESKİN
Okul Öncesi Öğretmeni