
Tiyatro Oyunu Künyesi
Yazan/Uyarlayan: Savaş Özdural
Yöneten: Savaş Özdural
Oyuncular: Yosi Mizrahi, Pelin Turancı, Savaş Özdural
Oyunun Süresi – Perde Sayısı: 1 saat 40 dakika – 2 Perde
Yer: Tiyatro Ak’la Kara Sahnesi
Sezon: 2017 – 2018
Korona virüsten ötürü evde kaldığımız günlerde birçok özel tiyatro, sahneledikleri oyunları çevrimiçi erişim aracılığıyla seyircilere açtı. Bu bağlamda Tiyatro Ak’la Kara da ‘‘Kadın aklı erkek aklı’’ adlı oyununu izleyicileriyle çevrimiçi ortamda buluşturdu. Oyun, kadın ve erkeğin farklılıklarına odaklanmakta, iletişim kopukluklarından ötürü sorunların nasıl yaşanabildiğine dikkat çekmekte. Romantik ilişkilerin farklılıklarına odaklanan oyun, seyircisine düşündürürken güldüren keyifli dakikalar sunmayı hedeflemekte.
‘‘Yazı spoiler içermektedir.’’
Kadın aklı erkek aklı oyunu, bir olay ya da durumla ilgili kadınların ve erkeklerin nasıl olur da birbirinden çok farklı tepkiler verebileceklerini seyirciye aktarırken, oyuncular yer yer anlatıcı rolüne girip gerek kendi başlarından geçen anları gerek oyunla ilişkili içerikleri paylaşmaktadır. Oyunu izlerken, kadınların detayları ne kadar önemsediğini, basit gibi görünen olaylardan karmaşık sonuçları nasıl çıkarabildiğini gözlemlerken, erkeklerin ise kadınların aksine detaylarla pek ilgilenmediklerini süreçten çok sonuç odaklı hareket ettiklerini görmekteyiz. Oyunun konusu ve içeriği psikolojide yaygın bir kullanım alanına sahip ‘‘bireysel farklılıklar’’ kavramını akıllara getirmektedir. Bireysel farklılıklar ile bireyin kendine has özelliklere sahip olduğu kast edilirken, oyunda bireysel özelliklerden genellemelere, bu genellemelere ise cinsiyet perspektifinden geçiş yapılmaktadır. Beynin sağ ve sol lobu ile ilgili mit olarak değerlendirilebilecek bilgilere bakıldığında, sağ lobunu kullanan kişilerin yaratıcı oldukları, sezgisel davrandıkları ve duyguları önemsedikleri bilinirken, beynin sol lobunun kullanan kişilerin ise akılcı ve mantıklı hareket ettiklerine yönelik bir efsane vardır. Oyunu izlerken de akıllara kadınlar ‘sağ lobu’, erkekler ‘sol lobu’ daha etkin bir şekilde kullanır gelebilir. Bunun bilimsel açıdan bir karşılığının olmadığını ise söylemekte fayda vardır. Birey iş ve işlemleri yürütürken her iki lobdan da yararlanmaktadır. Beynin yaptığı işlemlerin bir bütün olduğunu söyleyebiliriz. Kadınların detayları önemsemesi, dış görünüşlerine dikkat etmeleri ve romantik ilişkilerde ilgi beklemeleri biyolojik olduğu kadar çevresel faktörlere de bağlıdır. Toplumun erkek ve kadınlara yükledikleri roller, kadın ve erkek arasındaki farklılıkların derinleşmesine de neden açmış olabilir. Oyuna yeniden dönecek olursak farklılıklara odaklanan ve bunu mizahi bir dille sunmaya çalışan bir çerçevesi olsa da yer yer abartılı bulunabilecek diyalogların varlığı rahatsız edici olabilmektedir.
Oyuna ilişkin kişisel izlenimlerim:
Oyunu izlememde aynı isimli yabancı bir filmin etkisi olmuştu. Oyunu izlerken ne zaman biteceğini hesaplamak zorunda kaldım. Bazı sahneler ve diyaloglar gereksiz uzatılmıştı. Kişiselleştirilen diyalogların varlığı ayrıca rahatsız ediciydi. Kadınların ve erkeklerin farklı olduğu noktaları anlatma çabası abartılmış. Konu seçimi iyi ancak bunun sunuluşu daha profesyonel daha nitelikli olabilirdi. Oyunu izlerken hayal kırıklığına uğradığımı belirtmem gerekiyor.
Mücahit Akkaya
Psikolojik Danışman