
Film Künyesi
Vizyon Tarihi: 1 Nisan 2016
Tür: Biyografi, Komedi
Yapım: İngiltere, ABD, Almanya
Süre: 105 dakika
İmdb Puanı: 7,4
Oyuncular: Taron Egerton, Hugh Jackman, Christopher Walken
Yönetmen: Dexter Fletcher
Film, İngiltere tarihinin en ünlü kayakla atlamacısı olan “Kartal Eddie” olarak nam salmış Michael Edward’ın bu ünü kazanana kadar verdiği mücadeleyi konu almaktadır. Film de Kartal Eddie, kazanmanın aslında kendini gerçekleştirme adına verilen mücadele olduğunu gözler önüne sermektedir. Eddie hikayesinde en büyük savaşı kendisi ile vermektedir.
Yazı spoiler içermektedir.
Michael Edward, çocukluğunda bir sene hastanede kalmış ve uzun süre diz rahatsızlığı yaşamış bir çocuktur. Ayağına takılı olan metallere rağmen sosyal hayata olimpiyat sporlarına olan ilgisi ile bağlanmıştır. Eddie’nin olimpiyat sporlarına olan özel ilgisi ve denemeleri ödünleme savunma mekanizmasını akla getirmektedir. Savunma mekanizmaları, benliğin engellenme veya çatışma durumlarına karşı aşırı kaygı durumuna yönelik kendini koruma sistemidir. Ödünleme savunma mekanizması ile çocukluğu boyunca var olan yetersizliğini spora yönelimi ile telafi etmektedir. Eddie, ilerleyen yaşlarda ayağındaki metallerden kurtulur kurtulmaz fiziksel aktivitelere dikkat etmesi gerekirken uyarıları dikkate almayıp aktif bir şekilde birçok sporu denemeye başlamıştır. Bu durum, içinde bulunduğu ergenlik döneminde risk alma davranışlarının diğer gelişim dönemlerine göre daha yoğun yaşanması ile açıklanabilmektedir.
Eddie, birçok spor alanını denese de başarılı olamaz. Ancak spor konusunda başarılı olamayacağına yönelik kendisine karşı çıkan babasına asla boyun eğmemektedir. Bir gün babası ile çalıştığı inşaata gittiğinde tesadüfen gördüğü kayak pistinde kayak sporu yapan insanlardan etkilenir. Artık Eddie’nin yeni ilgi alanı ve tutkusu kayak olmuştur. Eddie çok çalışmasına rağmen kayak takımına alınmaz ve duyduğu olumsuz yorumlar sonucunda sporu bırakmaya karar verir. Ancak bu kararının üstünden çok geçmeden odasında asılı duran kayakla atlama posteri ile yaşadığı tüm olumsuzlukları unutup kayakla atlama olimpiyatlarına katılmaya karar verir. Almanya’ya kayakla atlama olimpiyatlarına gitmeyi kafaya koyar. Eddie, bu kararı aldıktan önceki süreçlerde ve Almanya’ya gittiğinde kayakla atlama pistindeki denemelerinde kendini dışarıdaki bütün olumsuz faktörlerden soyutlamış ve tamamen bireysel hedeflerine ulaşmaya odaklanmıştır. Bütün bu süreçlerde Eddie’nin içsel güdülenmesinin ne kadar kuvvetli olduğu göze çarpmaktadır.
Almanyada kayakla atlamada eski bir olimpiyat şampiyonu olan Bronson Peary ile yolları kesişmektedir. Peary, kayakla atlamada çok yetenekli ve başarılı olmasına rağmen disiplin problemleri olduğundan dolayı takımdan çıkarılmıştır. Uzun zamandır kayak pistinin temizliğinden sorumludur. Eddie’nin Peary’i koçu olması için ikna etmesi zor olmuştur. Peary sahip olduğu yeteneğine rağmen Eddie de kendi gösteremediği çaba ve cesareti görünce ona yardım etmeye karar vermiştir. Bu yolculukta Eddie önüne ne kadar taş konulsa da kış olimpiyatlarına girmeye hak kazanmıştır. Eddie, olimpiyatlarda dereceye giremese de temsil ettiği İngiltere’nin kayakla atlama rekorunu kırmıştır.
Eddie’nin denediği herhangi bir spora üstün bir yeteneği yoktur ancak olimpiyat sporcusu olmaya yönelik ilgisi çok baskındır. Buna yönelik her zaman elinden gelenin fazlasını göstermiş ve asla pes etmemiştir. Eddie’nin, sahip olduğu; öğrenmeye açık oluş, cesaret, sebatkarlık, çalışkanlık, azim ve umut gibi karakter özellikleri pozitif psikolojiyi akla getirmektedir. Pozitif psikoloji; kişilerin iyi oluşu, güçlü yönlerine odaklanması ve bizde var olanları en etkili şekilde kullanma gibi öz kaynaklarımızı olumlu bir şekilde kullanmaya vurgu yapmaktadır. Eddie, bu özellikleri sayesinde içinde bulunduğu birçok başarısızlık karşısında bırakmamış ve olumsuz durumlar ile baş edebilmiştir.
Filme İlişkin İzlenimlerim
Hayatımıza yönelik seçimlerimiz bizi şekillendirir. Eddie’nin hikayesi, insanın yaşamında olmak istediği kişi olmayı sağlayan en önemli faktörün yine kendisi olduğunu bir kez daha fark etmemizi sağlıyor. Asla pes etme temalı harika bir film. İyi seyirler…
Fatma BATIK ŞİMŞEK
Psikolojik Danışman