Kapatmak için ESC'ye basın

PsikolektifPsikolektif Ortak Noktamız: Ruh Sağlığı

THE FUNDAMENTALS OF CARING – Film İnceleme – Psikolektif + – Sayı – 19

Bu Yazıyı Tahmini Okuma Süresi: 3 Dakikadır.

Film Künyesi

Vizyon Tarihi: 24 Haziran 2016

Tür: Dram, Komedi

Yapım: ABD

Süre: 97 dakika

Imdb Puanı: 7,3

Oyuncular: Paul Rudd, Craig Roberts, Selena Gomez

Yönetmen: Rob Burnett

            The Fundamentals Of Caring filmi, Duchenne Musküler Distrofi (DMD) hastalığı olan Trevor ile onun bakıcılığını yapacak olan Ben’in yolculuklarını konu almaktadır.

Yazı spoiler içermektedir.

Aklınızdan 1 ile 3500 arasında bir sayı tutmanız istense tuttuğunuz bu sayıyı bilme olasılığımız nedir? Trevor, bu sorunun yanıtını arayan ve erkeklerde her 3500 çocuktan birinde görülme ihtimali olan Duchenne Musküler Distrofi (DMD) hastasıdır ve evde her türlü bakımı annesi tarafından sağlanan bir gençtir. DMD, 5 yaşlarının altında belirtileri ortaya çıkan genetik bir kas hastalığıdır. DMD hastaları, ilerleyen yaşlarda tekerlekli sandalyeye bağlı olarak hayatlarına devam etmektedirler ve ortalama 20 ile 30 yıl aralığında yaşam süreleri vardır. Trevor, bu hastalığı ile özel gereksinimli bir bireydir. Özel gereksinimli bireyler; hastalık, genetik, kaza gibi çeşitli nedenlerden gelişimsel, bedensel ve/veya eğitsel açıdan akranlarına kıyasla kabul edilen normale göre farklılık gösteren bireylerdir. Özel gereksinim genel olarak zihinsel yetersizlik, işitme yetersizliği, görme yetersizliği, dil ve konuşma güçlüğü, özel öğrenme güçlüğü, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, bedensel/ortopedik yetersizlik ve yaygın gelişimsel bozukluklar şeklinde gruplandırılabilmektedir. Doğumdan öncesinde, sonrasında veya ilerleyen yaşlarda özel gereksinimli birey tanısının alınması bütün aileyi psikolojik, sosyal ve aile içi ilişkiler açısından etkileyen bir süreç olmaktadır. DMD, bedensel yetersizliğe giren bir hastalıktır ve Trevor’un ailesi de bu süreçten etkilenmiştir. Trevor’un hastalığının ilk öğrenildiği zamanlar baba bu gereksinime yönelik sorumluluğu kaldıramayacağını düşünerek aileyi terk eder ve bütün sorumluluğu annesi Elsa üstlenir. Elsa, hem kendisi bakıcılık eğitimi almıştır hem de çalışan bir anne olması nedeniyle bakıcılık hizmeti sunan kişilerden destek almaktadır. Elsa’nın işi dolayısı ile yeni taşındıkları yerde yeni bir bakıcıya ihtiyaç duyarlar ve karşılarına ilk çıkan kişi Ben Benjamin’dir.

Ben Benjamin, yıllar önce çocuğunu bir kaza sonucu kaybetmiş ve boşanma sürecinde olan emekli bir yazardır. Çocuk kaybını yaşayan ebeveynlerin, kendilerini sosyal hayattan geri çekmelerinin yanı sıra bu süreçte kendilerine veya eşlerine atfettikleri suçluluk duygusu eşlerin birbirinden uzaklaşmasına da neden olabilmektedir. Hatta bu süreç boşanma ile sonuçlanabilmektedir. Yas süreçleri denildiğinde Elisabeth Kübler-Ross’un inkar, öfke, pazarlık, depresyon ve kabul aşamaları akla gelmektedir. Ben’in, yazarlık hayatına devam etmemesi, sosyal olarak tamamen kendi içine kapanması ve eşinin boşanma talebinden kaçması depresyon aşamasında olduğunu göstermektedir. Ancak devam eden süreçler ile ilgili Ben’in içinde bulunduğu kayba uyum sağlama süreçlerine değinilebilir. Kayba uyum sağlama süreçleri; kaybın bilişsel ve duygusal olarak farkına varılmaya başlanıp kabul edilmeye başlandığı aşama olan kaçınma aşaması, kaybedilen kişi olmadan hayatın devam ettirilmeye çalışıldığı eski sahip olduklarından uzaklaşarak yeni bir alana yönlendiği yüzleşme aşaması ve son olarak kaybedileni unutmadan hayata yönelik olumlu değişimin ve sağlıklı ilişkilerin olduğu uyum evresidir (Özel ve Özkan, 2020). Yaşadığı kayıp ile sahip olduğu hayata devam etmeyi reddeden Ben, hayatını sürdürebilmek ve geçimini sağlamak adına altı haftalık bir bakıcılık kursuna gider ve Trevor ile yolları bu şekilde kesişir. Ben, Trevor ile tanıştığında kaçınma aşamasından yüzleşme aşamasına geçmektedir.

Ben ile tanıştıklarında ve sonrasında Trevor, sürekli ondan 1 ile 3500 arasında bir sayı tutmasını ister. Hastalığının görülme olasılığını bir oyun haline getirmesi ve içinde bulunduğu durum ile ilgili sürekli olarak mizahi bir yaklaşımda bulunması aslında Trevor’un zorlayıcı yaşam koşulları ile baş etme yöntemidir. Aynı zamanda Trevor, çok düzenli bir hayata sahiptir. Sabahtan akşama kadar her saati planlıdır. Sadece haftada bir kere parka gitmekte onun dışında bütün hayatını evde bu düzen içerisinde geçirmektedir. Ben, çok kısa zamanda bu sürece uyum sağlasa da Trevor’un evdeki dünyasına sığdırdığı hayallerini gerçekleştirmesi konusunda cesaretlendirir ve Trevor’un görmek istediği yerlere doğru yolculukları başlar. Bu, Trevor’un hayallerinin gerçekleştiği bir yolculuktan ziyade Ben’in de kendisi ile yüzleşmesini sağlayacak bir süreç olacaktır. Çünkü Ben’in bütün çabası hayatını kaybeden oğlu yerine Trevor’un hayatını daha fazla kaybetmemesi üzerinedir. Trevor, Ben’in ısrarı üzerine babası ile yüzleşmek ister ancak beklediği gibi bir yüzleşme olmaz, hayal kırıklığı yaşar ve eve dönmek ister. Ben, bu yüzleşmenin bir hata olduğunu ve sadece ona yardım etmek istediğini söylediğinde Trevor’un “Hayır. Bana yardım etmeye çalışmıyorsun. Bu benimle ilgili değil. Bu seninle ilgili.” ifadesi Ben’in kaçtığı yası ile yüzleşmesini sağlar.

Her şeye rağmen yolculuklarını planladıkları gibi devam edip bitiren Trevor ve Ben, kendilerine ve hayatlarına yönelik farkındalıklar ile geri dönerler. Ben, bu yolculuk sonrasında kaçtığı ayrılığı sonlandırır, asıl mesleği olan yazarlığa geri döner ve kaybı kabul sürecine göre uyum evresine geçmiştir.

Filme İlişkin İzlenimlerim

Film, DMD hastalığına odaklanmaktan çok bununla yaşamayı hayatına sindirmiş bir gence ve hayatını daha anlamlı nasıl yaşayacağına odaklanmamızı sağlıyor. İyi seyirler..

Fatma BATIK ŞİMŞEK

        Psikolojik Danışman