Kapatmak için ESC'ye basın

PsikolektifPsikolektif Ortak Noktamız: Ruh Sağlığı

Sorry We Missed You – Film İnceleme – Psikolektif + – Sayı – 12

Bu Yazıyı Tahmini Okuma Süresi: 3 Dakikadır.

Film Künyesi

Vizyon tarihi: 2019

Tür: Dram

Yapım: Birleşik Krallık

Süre: 102 dk

Imdb Puanı: 7.6

Oyuncular: Kris Hitchen, Debbie Honeywood, Rhys Stone

Yönetmen: Ken Loach

Altın Palmiye ödülü için yarışan Ken Loach’ın son filminde Ricky ve Abbie, ekonomik krizden sonra toparlanamamış ve iki çocuklu – Seb ve Liza – bir ailenin ebeveynleri olarak karşımıza çıkmaktadır. Abbie, evde bakım hizmetlerinde çalışmaktadır. Ricky, farklı işlerde çalıştıktan sonra daha fazla kazanacağını düşündüğü bir kargo firmasında dağıtımdan sorumlu kurye olarak işe girmek ister. Ricky’nin işe başlamasıyla aile içi denge değişecektir. Bu değişim ile tüm aile üyeleri yeni duruma ayak uydurmak için çaba harcayacak, iletişimde yaşanacak çatışmalarla ve gerilimle baş etmeye çalışacaklardır.

-Yazının devamı spoiler içermektedir-

Ergenlik dönemi, bireyin ailesinden uzaklaşmaya başladığı, zamanını daha çok akran gruplarıyla geçirdiği bir dönemdir. Birey, bu dönemde ailesinin kendi düşünce, duygu ve isteklerini anlayamadığını, ona karşı tavır sergilediğini düşünmektedir. Anne ve babası Seb’in üniversiteye giderek iyi bir işte çalışmasının doğru olduğunu, Seb ise üniversiteden sonra iyi bir iş bulmanın mümkün olmadığını düşünmektedir. Bazı ergenler, bu dönemde riskli davranışlar sergileyebilirler. Riskli davranışlar, bireyin fiziksel, sosyal ve psikolojik gelişimini negatif yönde etkileyen, sorumlu birer yetişkin olmasını engelleyen davranışlar olarak tanımlanmaktadır. Seb’in grafiti yapmak için kamuya ait alanları kullanması, okula devamının az olması, okulda karıştığı kavgada öğretmenini yaralaması ve bu sebeple okuldan uzaklaştırma alması, grafiti yapmak için marketten sprey boya çalması riskli davranışlar arasında gösterilebilir.

Analitik psikolojide rüya, gizemli bir eğitmen gibidir. İnsanı, yaşamında aksayan yönlerin neler olduğu ve bunların nasıl düzeltileceği konusunda uyarır, ters giden durumlarda tehlikenin farkına varması için ikaz eder, ona çıkış yolları gösterir. Abbie’nin sürekli gördüğü bir rüya vardır. Kendini akışkan bir kumda batar gibi görmekte ve çocukları onu bir dal parçasıyla çekip kurtarmak istemektedir. Abbie, gün içerisinde 12 saatten fazla çalışmakta, eve bazen çocuklarının uyku saatinden sonra gelmektedir. Ne kendisine ne ailesine yeterince vakit ayıramamaktadır. Gördüğü rüya, Abbie’nin hayatında bir şeylerin yolunda gitmediğine dair ipuçları barındırmakta ve ona farkındalık kazandırmaktadır.

Psikanalitik kurama göre, kişinin nevrotik kaygı ile başa çıkabilmesi için ego, birtakım savunma mekanizmaları geliştirmektedir. Yer-yön değiştirme savunma mekanizmasına göre; düzenlenmesi, yönetilmesi zor olan bir duygu, tepki bu durumla ilgili olmayan başka bir nesneye ya da duruma yönlendirilmektedir. Ricky, iş yerinde mobbinge maruz kalmaktadır. Önemli bir işi olduğunda izin alamaması, işe çıkamadığı günler için yaptırım uygulanması ve patronunun psikolojik şiddet içeren ifadeler kullanması Ricky’nin öfkelenmesine neden olmaktadır. Ricky ise işini kaybetme korkusuyla sessiz kalmayı tercih etmektedir. Bu yüzden de Abbie ve Seb ile sakin bir şekilde konuşması gereken konularda daha agresif bir tutum takınarak öfkesini eşine ve oğluna yönlendirmektedir.

Seb ile babası, Seb’in grafiti yapmak için marketten sprey boya çalması üzerine büyük bir tartışma yaşarlar. Ricky, Seb’in cep telefonunu alarak onu cezalandırmak ister. Babasının, Seb için hoş bir uyarıcı olan cep telefonunu alarak onu cezalandırması ikinci tip cezadır. Seb, bu konudaki tepkisini babasının içinde olduğu tüm fotoğrafları çarpı işareti ile boyayarak gösterir. Seb, babasına olan öfkesini fotoğraflara yansıtarak ifade etmiştir. Seb de babası gibi yer-yön değiştirme savunma mekanizmasını kullanarak kaygıyla başa çıkmak istemiştir.

Birey, bir dizi standart gelişim evrelerinden geçmekte ve her bir evreyi başarıyla tamamlayarak ilerlemeye yönelik bir motivasyon içinde olmaktadır. Bazı kaygı durumlarında ise birey, daha önceki gelişim evrelerine ait davranışlara dönmektedir. Liza, abisi ve babası arasında yaşanan bir tartışmadan sonra bu durumla baş edebilmek için altını ıslatma davranışı göstermiştir. Bu durum savunma mekanizmalarından gerileme ile açıklanabilmektedir.

Tutarsız anne-baba tutumunda ebeveynler, çocuklarına karşı bazen aşırı hoşgörülü davranırken bazen de aşırı cezalandırıcı davranırlar. Anne-babaların disiplini ne zaman kullanacağı belli değildir. Ayrıca bu aileler, anne-baba arasında ortak bir karar olmadığı için birlikte hareket etmezler. Ricky ve Abbie’nin, Seb’e karşı olan tutumları farklılık göstermektedir. Yaşanılan tartışmadan sonra Ricky, Seb’in telefonunu elinden alarak cezalandırmak isterken Abbie bunun doğru olmadığını düşünmektedir. Seb için aldıkları kararlar hızlı bir şekilde değişmektedir. Annesi Seb’e daha ılımlı bir şekilde yaklaşırken babası ise daha otoriter bir tavır takınmaktadır. Seb’in öfkeli ve isyankâr davranışlarına neden olan etmenlerden birinin tutarsız anne-baba tutumu olduğu söylenebilir.

Filme ilişkin kişisel izlenimlerim:

Loach, işçi sınıfının veya ekonomik gücü yeterli olmayan muhtaç kişilerin sesi olmak ve düzeni eleştirmek için filmler çekmektedir. Bu film de aile üzerinden bir sistem eleştirisi olarak karşımıza çıkmaktadır. Ekonomik sorunlarla baş etmeye çalışan bir ailenin yaşadığı çaresizliği gözler önüne sererken ailenin geçirdiği değişimlerle de aile yapısını iyi bir şekilde görmemizi sağlamaktadır.

Özlem TEKİN

Psikolojik Danışman