Kapatmak için ESC'ye basın

PsikolektifPsikolektif Ortak Noktamız: Ruh Sağlığı

FAİR PLAY – Film İnceleme – Psikolektif + – Sayı – 20

Bu Yazıyı Tahmini Okuma Süresi: 3 Dakikadır.

Film Künyesi

Vizyon Tarihi: 20 Ocak 2023

Tür: Psikolojik Gerilim

Yapım : ABD

Süre:  113 dk

Imdb Puanı: 6.4

Oyuncular: Phoebe Dynover, Alden Ehrenreich, Eddie Marsan

Yönetmen: Chloe Domont

            Kadın senarist-yönetmen Chloe Domont’un Netflix prodüksiyonu olan ilk sinema filmi, ana karakterler Emily ve Luke üzerinden ilerlemektedir. Bu çift, borsadan para kazanan bir yatırım-finans şirketinde birlikte çalışmakta ancak iş yeri kuralları gereği ilişkilerini gizlice sürdürmektedir. Çiftin arasındaki güç, hırs ve ilişkide adil roller dengesinin kurulamayışı filmin ilerleyen dakikalarında gerilimi artıracak ve seyirciyi merakla peşinden sürükleyecektir. Filmi okuyacağınız yazı boyunca postmodern yaklaşımlardan Feminist Terapi odağında detaylıca inceleyeceğim.

-Yazı spoiler içermektedir.-

            Emily ve Luke aynı şirkette çalışmakta, beraber bir ilişki sürdürmekte ancak bunu bir süredir şirket politikası gereği tüm çalışanlardan gizlemektedir. Emily’nin şirkette yüksek pozisyonda bir terfi almasıyla işler sarpa saracak, Luke Emily’nin başarısıyla bu terfiyi aldığına inanmadığı için onu yargılayacak ve hem sevgilisine hem de ilişkilerine zarar veren eylemlerde bulunacaktır. Film, Emily ve Luke bir partideyken başlamıştır, Luke’un Emily’e evlenme teklifi etmesiyle devam etmiştir. Nişanlı çift, şirket içerisinde bu süreçlerini sağlıklı bir şekilde yürütmeye çalışsa da her geçen günlerinde başarısız bir ilişki içerisinde savrulacaklardır.

Feminist terapi, yaşam boyunca içsel faktörlere odaklandığı kadar kadının yaşamındaki kültürel, sosyal, politik, ekonomik ve tarihi faktörlere de odaklanmaktadır. Yine bunların yanında; cinsiyet, ırk, cinsel yönelim, yaş ve beden sağlığı gibi kadınları çoklu şekilde etkileyen güç şekillerinin analiz edilmesini de içermektedir. Finans ve ekonomi sektöründe erkek çalışanların daima kadın çalışanlara göre sayıca çok olması, bunun yanında yönetici pozisyonlarda çoğunlukla erkeklerin yer alması geçmişten günümüze devam eden eşitliksiz faktörlerinden olmuştur. Bir pozisyon atlamak ya da terfi almak için belirli bir yaşı geçmiş, sağlıklı ve çoğunlukla heteroseksüsel bir erkek birey olmanın gerekirliği de bu kuramın ilkelerini filmde akışı bulunan sahnelerle doğrulamaktadır. Şirkette portföy yöneticisi Quinn’in yaka paça kovulmasıyla beraber onun yerine geçmeyi bekleyen Luke, terfinin Emily’e verilmesini hazmedememiştir. Şirket sahibi Campbell Emily’e terfi haberini gece vermiştir. Luke da Emily’nin kendisinden başarılı ve işinde yetkin olabileceğine inanmadığı için Emily’nin Campbell’la cinsel birliktelik yaşayarak terfiyi aldığını düşünmüştür.

Bu terapi kuramının temel ilkelerinden bir diğeri de; tüm kadınların yaşamlarında kadın oldukları için düşmanlıkla karşılaştıklarını, kadınlara uygulanan açık ve gizli şiddetin onlara duygusal, fiziksel ve ruhsal olarak zarar verdiğini kabul etmektedir. Emily’nin portföy yöneticisi olmasının ardından Luke’un Emily’e öfke ve haset duymaya başlaması, Emily’in ilk hisse kaybedişinde patronu Campbell’ın aşağılayıcı cinsel taciz söyleminde bulunması, Emily Luke’tan ayrılmak istediğinde Luke’un Emily’e tecavüz etmesi bu zararların karşılığı olarak filmde yerini almaktadır.

Feminist terapi, öncelikli olarak yetersizliklere değil güçlü yanlara odaklanmaktadır. Filmde de Emily uzunca bir süre ilişkisini devam ettirmek için maruz kaldığı duygusal ve psikolojik şiddete sessiz kalmış, işinde hataları olsa da yükselebilmek adına daha çok çalışmış ve en nihayetinde şirkete kaybettirdiğinden daha çok hisse kazandırmıştır. “Kişisel olan politiktir” ilkesi gereği, kadınların psikolojik danışma oturumlarına getirdikleri bireysel problemlerin sosyal veya politik baskı, toplumsal kalıp yargılar ve ikinci sınıf vatandaş olarak görülme gibi sorunlardan kaynaklandığı ifade edilmektedir. Emily, filmde kadın cinsiyetinde olmasından kaynaklı bu problemleri yaşamakta ve kadınlar ile erkekler arasındaki gücün eşit bir şekilde dağılmamasından dolayı sesi duyulamayan bir pozisyona yerleştirilmektedir.

Terapistler, danışanın içinde yaşadığı baskın kültürdeki sorunların problemin tanımını ne ölçüde etkilediğini danışma oturumları boyunca araştırmaktadır. Emily ile Luke nişan partilerinde tüm aile büyüklerinin bulunduğu ortamda birbirine hakaret ederek kavga etmiş, ardından mekânın lavabosuna kendilerini kilitlemişlerdir. Öfke ve arzunun karışımı ile başlayan yakınlaşmaları Luke’un Emily’e tecavüz etmesiyle son bulmuştur. Bu olay mekânda yaşanmış ve çiftin nişan partisinde bulunan kişilerden kimse olaya müdahale etmemiştir. Bu olayda bireylerin yaşadığı ülkenin kültür öğretisi gereği içinde bulundukları problem boyutunun da doğrudan etkilendiği görülmektedir.

Filmin son sahnelerinde ise Emily Luke’a diz çöktürmüş, elindeki bıçakla onu tehdit ederek kendisinden özür diletmiş ve hem günlük hayatında hem de zihninde bu ilişkiye son vermiştir. Yine Feminist Terapi’ye göre danışan uygun gördüğü durumlarda çeşitli güç stratejileri kullanabilmektedir ve bu finalde doğruluğu ya da yanlışlığı kişiden kişiye tartışmalı olsa da Emily’nin erkek egemenliğine karşı kullandığı bir güç stratejisi olarak seyirci karşısına çıkmaktadır.

Filme İlişkin İzlenimlerim

Film, ABD’nin çetrefilli finans sektöründe ayakta durmaya çalışan bir kadın ile kendisini kanıtlama hırsıyla yanıp tutuşan bir erkeğin sağlıksız ilişki örüntüsü üzerinden ilerlemektedir. Feminist Terapi’nin savunduğu “kadınların değerli olduğu ve kadınların yararına olacak şekilde toplumsal değişime ihtiyaç duyulduğu temel inancı” ile film izlendiği takdirde iş dünyasına ve duygusal ilişkilere bakış açınıza yeni bir perde daha açılacağı sözünü verebilirim. İncelememi okuduysanız ve şayet filmi izlemediyseniz işte şimdi size seyir vakti!

            Mine Tekin Ergin

Psikolojik Danışman