Ben Dünyaya Nasıl Geldim?

Bu Yazıyı Tahmini Okuma Süresi: 3 Dakikadır.

Bu soru cinsellikle ilişkili bir soru olduğu için aileler geçiştirmeli mi, cevap vermeli mi ya da hangi açıklıkta cevap vermeli bilemeyebilirler. Aileler böyle bir soru ile karşılaştıklarında, öncelikle şaşırmak, paniğe kapılmak, kızmak ya da kaçmak yerine sakince doğru cevabı vermeliler. “Leylekler getirdi, seni bize hediye ettiler, babanla birbirimizi çok sevdik ve sen oldun” gibi cevaplar çocukların yanlış bilgi edinmelerine sebep olacağı gibi sonraki yıllarda doğruyu öğrendiklerinde anne babaya olan güveni de zedeleyebilir. Çocuklar ilk bilgileri ailesinden almalı ve çocukların soruları ayıp ya da yasak diye geçiştirilmemeli. Çocuklar için ayıp kavramı yoktur. Bu yüzden çocuğa anlayacağı şekilde doğruyu anlatmak çok önemlidir. Tabii burada “anlayacağı şekilde” derken farklı yaştaki çocuklara farklı şekillerde anlatılabileceğini söylemek istiyorum.

Bir çocuk ilk olarak ne zaman ”Ben dünyaya nasıl geldim?” sorusunu sormaya başlıyor?

Çocuklar pek çok şeyi merak ederler, anlamaya öğrenmeye çalışırlar. Özellikle konuşmaya, kendini ifade edebilmeye başladığı dönemlerde merak ettikleri her şeyi sormaya da başlarlar. “Ben dünyaya nasıl geldim?” sorusu, genellikle hamile ya da yeni doğum yapmış bir kadını ya da bebeği gördüklerinde, televizyondan ya da büyüklerden doğuma dair hikâyeler duyduklarında sordukları bir sorudur. Dolayısıyla, bu soruyu her çocuk belli bir yaşa gelince soracak diye bir durum söz konusu değildir. Bazı çocuklar daha 3 yaşındayken sorarken, bazıları okula başladıktan sonra sorar, bazılarıysa hiçbir zaman sormayabilir. Ancak çocuğun yaşına göre bu soruya cevap verirken ebeveynlerin dikkat etmeleri gereken birkaç nokta vardır diyebiliriz.

Ne söylememelisiniz?

Leylek hikâyesini anlatmayın. “Seni leylekler getirdi.” diye cevap verilen çocuk, köşeye çekilir ve leyleğin gagasına takılı kundakta olduğunu düşünür. Eğer çocuk önceden böyle bir resim gördüyse,  ‘’Leyleğin gagasında çengel yok, ben havada leyleğin gagasındayken ya kundak kayarak düşseydi?” diye kaygıya kapılırsa bunun telafisi zordur.

Anne ve babanın üreme hücrelerinden bahsederken yumurta ve tohum diye nitelendirilmemesini öneririm. Çünkü çocuğun zihninde bu yumurtayı tavuk yumurtası, tohumu da bildiğimiz tohum gibi düşünüp bu defa kendisinin bunlardan oluştuğunu düşünerek başka soru işaretleri oluşabilir.

Ne söylemeliyiz?

Anne ve baban ile birbirimizi çok sevdik ve evlendik. Daha sonra birlikte yaşamaya ve aynı yatakta uyumaya başladık. Aradan günler geçti ve senin olmanı istedik. Annen/babanla bir gün uyurken annenin/babanın vücudunda bulunan bazı hücrelerle benim hücrelerim annenin karnında bir araya geldiler ve sen oluştun. Çocuklar annelerinin karnında büyürler. Önce kafan ve gözlerin oluştu; ardından gövden, kolların ve bacakların oluştu. Bütünüyle bir bebek olman aylar aldı. Dokuz ay boyunca annenle birlikteydin, ama midede değil onun arkasında bir torbada. Bu torba içinde annene göbeğinden bir bağ ile bağlıydın. Bu hortum sayesinde, beslendin. Bu torba senin için geniş bir yerdi. Çünkü şimdikinden çok küçüktün. Çoğunlukla uyuyordun ve dünyaya geleceğin günü bekliyordun. 9 ay 10 gün geçti. Sen tam anlamıyla bir bebek oldun. Bulunduğun yer artık sana dar geliyordu. Artık dünyaya gelmeye hazırdın. Hastaneye gittik. Annenin gayretleri, senin tekmelerin ve doktorun yardımıyla yavaş yavaş annenin karnından çıkış deliğine (Eğer delik nerede diye sorarsa: ‘Sen doğarken açıldı, doğduktan sonra kapandı. Sen çok küçüktün hatırlamayabilirsin.’) geldin. Bazen annenin ameliyat edilmesi gerekir. Bunun için doktorlar annenin karnında küçük bir delik açarak bebeği dışarı çıkartırlar. Doğum yaparken anneler biraz ağrı duyabilirler, canları yanabilir. Ama bu kısa sürer ve anne bebeğini kucağına alınca bütün ağrıları biter. Doktorun yardımıyla önce gövden daha sonra bacakların çıktı. Evet, artık dünyadaydın! Annenin karnında büyüyen bebeğin dışarı çıkmasına doğum yapmak denir. Doğum yapmak güzel bir olaydır, herkes çok mutlu olur. İyi ki geldin. Biz çok mutlu olduk. Bunu sadece anne ve baba yapabilir. Sen de büyüdüğünde birini çok seveceksin, evleneceksin ve sen de yapabileceksin.

Utangaç Ebeveynlerin Derdine Deva Cinsellikle İlgili 11 Çocuk Kitabı

  • Oğlanlar ve Kızlar (Brigitte Labbe – Michel Puech)
  • Ben Nereden Geldim? (Peter Mayle)
  • Ben Nasıl Ben Oldum? (Katerina Janouch Mervilindman)
  • Anne Ben Nerden Geldim? (Pedagog Ali Çankırılı)
  • Çocuklar için Cinsel Eğitim Öyküleri (Yaşam Yanardağ Çelik)
  • 4-6 YaşÇocuklar için Cinsel Bilgiler (Epsilon Yayınları)
  • Bedenim Bana Ait!
  • Sır Versem Saklar mısın? (Jennifer Moore Mallinos)
  • Ben Nereden Geldim? (Sergi Camara)
  • Cinsellikle İlgili Merak Ettikleriniz (Joanna Cole)
  • Burcu ve Berk İle Cinsellik (İpek Ongun)
  • Bana Bir Şeyler Oluyor! Ergenlik diyorlar…

 

KAYNAKÇA

AÇEV (2019). 4 Ekim 2020 tarihinde https://www.acev.org/ adresinden erişilmiştir.

 

GÖRSELLERİN KAYNAKÇASI

https://www.freepik.com/premium-vector/baby-arrival_3287274.htm adresinden erişilmiştir.

 

G. İrem KUMRU

Okul Öncesi Öğretmeni