Kitap Analizi: Çocuğuna Sınır Koyma

Bu Yazıyı Tahmini Okuma Süresi: 2 Dakikadır.

Kitabın Adı: Çocuğunuza Sınır Koyma

Yazarın Adı: Robert J. Mackenzie

Yayınevi: Yakamoz Yayınları

Yayımlanma Tarihi: Haziran, 2014

Sayfa Sayısı: 400

Fiyatı: 11,60 tl

“Değiştiğinizi ya da değişeceğinizi söylemek,

çocukların inandığı şeyleri değiştirmeye yetmez.

Değişimin gerçek olduğunu görmeleri gerekir.”

Öncelikle kitabın yazarından bahsetmek gerekirse Dr. Robert Mackenzie bir aile terapisti ve eğitimsel psikologdur. Otuz yıllık deneyimleri sonucu çeşitli eserler ortaya koymuştur. Bunlar: “Çocuğunuza Sınır Koyma” ve “Setting Limits in the Clasroom”dur. Yazarımız aynı zamanda aile danışmanlığı, ebeveyn eğitmenliği ve öğretmen eğitmenliği konularında kurslar vermektedir.

Yazarın bu kitabı yazmaktaki amacı anne babalara;

Anlaşılır, kesin ve etkili sınırlar koyma, çatışma ve güç mücadelelerine son verme, çocukları işbirliğine yönlendirecek kurallar koyma, çocuklara sorun çözme becerileri kazandırmak, yanlış davranışlar karşısında mantıksal sonuçlar uygulama yollarını göstermektir.

Yani kitap, sorumluluk sahibi bağımsız çocuklar yetiştirmeyi amaçlıyor. Bu kitap öğretmenlere, ebeveynlere ve çocuklarla daha iyi iletişim kurmak isteyen herkese yöneliktir.

İçerikte yanlış davranışa son vermek, kuralları net ve anlaşılır öğretebilmek için çeşitli yöntemler bulunuyor. Nasihat, azar, tehdit, güç savaşları, ikna çabalarına, kesin sınırlar koyup sözlerinizi davranışlarınızla desteklediğiniz takdirde gerek kalmadığını anlatıyor.

Peki ama bunu nasıl yapacağım diyorsanız, kitap sizin için tam bir rehber niteliğinde.

Yazarın sunduğu yöntemler “aşırı hoş görülü ve kuralsız tutumu” benimseyen aileler için oldukça sert ve acımasız gelebilirken, “otoriter ve baskıcı tutumu” benimseyen aileler için yetersiz ve fazla yumuşak gelebilir. Ancak, yazarın yaptığı çalışma gruplarında da gördüğü üzere, bu yöntemler ne acımasızca ne de aşırı yumuşaktır.

“Sözlerinizle davranışlarınız arasındaki

tutarlılık devam ettikçe sınırlarınızın daha az

zorlandığına ve sonuçlara katlanma yöntemine

daha az başvurduğunuza şahit olacaksınız.”

Okul psikolojik danışmanlarına çoğu ebeveyn ortak bir sorunla gelir, “Ne yaparsam yapayım, çocuğum beni dinlemiyor. Bağırma, azarlama, tehdit, dayak, uzun açıklamalar yapma, nasihat verme, para verme… hepsini denedim ama olmuyor.” Yazar, yöntemler farklı olabilir ancak mesajımızı vermek için aynı araçları kullanırız, der. Bu araçlar ise sözler ve davranışlardır. Bu iki mesajdan biri net değilse iletişimde kopukluk olur.

Kitabın ilk dört bölümü ailelerin nasıl sınırlar koyduğunu, nasıl bir eğitim yöntemi uyguladığını, çocuklara kuralları nasıl öğrettiğini görmelerini sağlar. 5. ve 9. bölümler arasında net mesajlar verme, iş birliği ve sorun çözme konularını, çocukları incitmeden ders almalarını nasıl sağlanacağını gösterir. 10. bölümde bu yöntemleri ergen çocuklara uyarlamayı, 11. bölümde hiperaktif çocuklara yaklaşmayı, 12. ve 13. bölümlerde ise ev işleri ve ödevler konularını göreceksiniz.

Bölümlerin son kısımlarında çalışma grubu soruları ve alıştırmalar bulunuyor.

Çocuklarla yaşanan güç mücadelelerine son verecek yöntemler sunan kitap alanda çalışan herkesin okuması gereken ve seminerlerde, veli görüşmelerinde faydalı olacak kitaplardan.

Dili oldukça akıcı ve sade. Bu da kitabın hitap ettiği hedef kitleyi genişletiyor.

HAZIRLAYAN:

Havva Merve BEKTAŞ

Psi. Dan. ve Rehber Öğrt.