Hayvanların İyileştirici Gücü

Bu Yazıyı Tahmini Okuma Süresi: 3 Dakikadır.

Hayvanların insan psikolojisini olumlu yönde etkilemesinde, onların terapist koltuğuna oturmasının önemli bir etkisi vardır. Şöyle ki; kimi zaman terapistlerin, psikolojik danışmanların yeterli olamadığı durumlarda insanların sevimli dostları bu eksikliği doldurabiliyor. İnsanların ruh sağlıklarının iyileşmesi adına pozitif yönde bir iyileşme sağlanabiliyor.

Hayatın yoğun temposu ilerlerken insanların hayatlarında bir takım olumsuzluklar varolabiliyor. Kimi insanın hayatındaki yoğunluktan şikayetçi bir halde olması, kimi insanın işlerinden dolayı yaşadığı stresle başa çıkmaya çalışır bir hal içinde olması, kimi insanın ise yaşadığı sorunların sonucunda depresif bir hal içinde olması gibi birtakım sorunlar söz konusu olabiliyor.

Bu ve bunun gibi sorunlarla baş edebilmenin en güzel yollarından biri ise en kötü zamanlarda bile bireyleri bırakmayan, bireyleri koşulsuz seven bir hayvan dostunun olduğunu bilmektir. Bu durum insanların kendilerini iyi hissetmeleri adına en güzel terapilerden biri olabiliyor.

Baverya Eyaleti’nde bulunan Orenda Çiftliği gibi, Almanya’daki bazı çiftlikler bu tür tedavi imkanları sunuyor. Çiftliğin sahibi Birgit Appel-Wimschneider, “Lamalar kaygılı insanlar için çok uygun. Bu hayvanlar kendine güvenmeyen insanları hissediyor” diyor. Appel-Wimschneider, lamaların meraklı olduğunu ve insanlara hemen yaklaştığını ifade ediyor (“Terapist Hayvanlar” , 2015).

Hayvanların insanların psikolojisini olumlu yönde etkilemesi yadsınamaz bir gerçek olması haricinde insanların fiziksel sağlıklarını da pozitif yönde etkilediği araştırmalarca kanıtlanmış bulunmaktadır. Örneğin;

Aşırı stres, kaygı, depresyon gibi nedenlerle meydana gelen ve eklem kemik ağrılarıyla belirtilerini gösteren Fibromiyalji (yumuşak doku romatizması) rahatsızlığında köpeklerin bu hastaların tedavisinde kullanılması oldukça etkili olmuştur. Hastaların soğuğa karşı aşırı hassasiyetlerinin olması nedeniyle de köpekler, vücut ısılarıyla hastaların vücut ısılarını dengelemesi ve bu hastalığın sebep olduğu ağrıları azaltmada etkilidir (“Köpek Sahibi Olmak”,2014).

Hayvanlarla temas halinde olmak, onları sevmek, onlarla vakit geçirmek bireyin fiziksel sağlığını olumlu yönde etkiler nitelik taşımaktadır. Bireyin bağışıklık sisteminin güçlenmesinde veya kalp sağlığının etkilemesinde hayvanlar önemli bir yere sahiptir.

Bireyin köpeğiyle beraber yaptığı yürüyüş hem kalbini olumlu yönde etkilerken hem de stresinin azalmasını sağlayacak ve aynı zamanda diğer insanlarla iletişim halinde olmasını sağlayarak, daha sosyal bir hayat yaratarak fiziksel ve ruhsal sağlığını pozitif yönde etkileyecektir.

Tabi bu durum sadece tek bir hayvanla sınırlı değil. Atlarla terapi yöntemi de insanların kendilerini daha iyi hissetmesi yönünde oldukça etkili bir tedavi yöntemi olması açısından oldukça önemli bir yere sahiptir. Fiziksel engeli olan kişiler için uygun koşulların sağlanması durumunda atın hareket etmesiyle kişide uyandırdığı hisler kendilerini iyi hissetmelerinde etkili olabiliyor (“Terapist Hayvanlar” , 2015).

Hayvanların çocuklar üzerindeki etkisi ise;

Bir çocuk için hayvanla kurulan iletişim çocuğun psikolojini de olumlu yönde etkileyecektir. Aynı zamanda hayvanlarla kurulan iletişim çocuklarda bağışıklık sistemini güçlendirerek fiziksel sağlığını da olumlu yönde etkiliyor.

Empati kurma yeteneğinin gelişmesinde önemli bir yere sahip olan hayvanlar, insanlarla olan iletişimde de büyük bir kolaylık sağlamaktadır.

Aynı zamanda çocuk beslediği hayvanının da ihtiyaçlarının olduğunu bilerek ona saygı göstermesi gerektiğini öğrenecektir. Bu da çocukta anlayışlı ve sabırlı bir kişilik yapısının oluşmasında etkili olan faktörlerden biri olacaktır.

Özellikle hayvanlarla iletişim kurmayı öğrenmiş çocuklar diğer canlılara karşı da çok daha dikkatli davranırlar ve birçok kişinin dikkat etmediği ayrıntıları fark edebilirler (“Evcil Hayvanların Çocukların”, 2015).

Ayrıca Polonya’daki Rzeszow Bilgi Teknolojisi Üniversitesi çocukların terapisinde kullanılmak üzere Şili’den 38 Alpaka ithal etmiştir. Hannover’daki terapistler ayda bir hastalarını, zürafaları ve diğer hayvanları besleyebilecekleri Serengeti Parkı’na götürmektedir. Hannover Tıp Fakültesi’nden araştırmacılar bu tür gezilerin hastaların terapisinde kolaylaştırıcı rol oynadığını söylemektedir (“Terapist Hayvanlar” , 2015).

 

Arzu UYAR

Psikolojik Danışman

 

Kaynakça

  1. Fibromiyalji Yumuşak Doku Romatizması(2009, 15 Eylül). Erişim adresi: https://www.diyadinnet.com/BayanlaraOzel-2080&Bayan=fibromiyalji-yumu%C5%9Fak-doku-romatizmas%C4%B1
  2. Köpek Sahibi Olmak İçin 20 Neden (2014, 07 Ocak). Erişim adresi: http://hthayat.haberturk.com/yasam/guncel/haber/1018887-kopek-sahibi-olmak-icin-20-neden/20
  3. Saka, F. (2017, 28 Mayıs). Evcil dostlarımız doktorumuz da olabilir. Erişim adresi: http://www.gazetevatan.com/evcil-dostlarimiz-doktorumuz-da-olabilir-1070871-pazar-vatan/
  4. Terapist Hayvanlar (2015, 08 Aralık). Erişim adresi: http://www.dw.com/tr/terapist-hayvanlar/a-18596915

Görsel Kaynakça

  1. https://www.consumeraffairs.com/news/does-your-dog-need-a-therapist-091614.html
  2. http://omgihearthorses.com/tiny-heroes-miniature-horses-are-the-new-kind-of-therapy-animal/
  3. http://www.theanimalsoul.com/grief-counseling/
  4. bhmpics.com/children_with_animals_tenderness-wallpapers.html