Irvın D. Yalom- Nietzsche Ağladığında Kitabının Analizi

Bu Yazıyı Tahmini Okuma Süresi: 2 Dakikadır.

Kitabın Adı: NİETZSCHE AĞLADIĞINDA

Yazar Adı: IRVIN D. YALOM

İngilizceden Çeviren: Aysun Babacan

Yayın Yeri ve Yayıncı: Ayrıntı Yayınevi /İstanbul

Baskı: 74. Basım /2016

Sayfa Sayısı: 430

Fiyatı: 30 TL

 

Psikanalizin babası Freud ve onun hocasının yaşamları farklı bir bakış açısıyla anlatılmıştır. Her ne kadar kurguya yer verilse de romanın bütününde gerçek yaşam olayları da yer alır. Bir çeşit akademik dedikodu diyebiliriz. Kuram anlatmıyor ders kitabı değil ama bir hazırlık kitabı biraz da magazinsel bir yapıt diyebiliriz.

Hem kurgu hem gerçek bir arada yer alır. Biraz sürükleyici biraz da edebi bir yapıt.  Aslında her kişiye hitap edebilecek  bir eser tabi ki Irvin Yalom.

Biraz kuramsal bilgisi olan aslında ne anlatılmak istendiğini anlayacaktır. Psikanalizin; aslında günümüz psikoterapinin temellerinin atıldığı yıllardan bahsediliyordur.

Eser Irvin Yalom tarafından roman tarzında yazılmıştır. Psikoloji alanına yöneliktir. Ancak her kitlenin okuyabileceği bir tarzdadır.

Orijinali İngilizce olmasına karşın çevirmen Aysun Babacan dili oldukça anlaşılır ve yalın olmasını sağlamıştır. Kolay okunabilen ve anlaşılabilen bir eserdir.

Nietzsche Ağladığında, kendi ülkesinde oldukça ilgi görmüş hatta dört yılı aşkın bir sürede çok satan kitaplar listesinde kalmıştır.

Biraz da kitabı özetleyecek olursak  olay örüntüsü 1800’ lü yılların üçüncü çeyreğinden sonraki Viyana da geçer. Hipnoz, baca temizliği, rüya çalışmaları ve konuşarak tedavi Psikanilizin doğum arifesi. Adı çokça duyulmuş Yahudi ünlü bir tıp doktoru Josef Breuer. Yine bir aşk yine bir çelişki. Hem hastasında hem de doktorunda. Adı ümitsizlik hastalığı. Friedrich Nietzsche; yalnız, yersiz, yurtsuz,  fazla yükü olmayan sürekli yer değiştiren bir düşünür. Filozof. Henüz iki kitabı yayımlanmış fakat kimsenin tanımadığı birisi. Ve yine kadın 21 yaşında genç ve güzel. Lou Salomé. Erkeklerin başını döndüren istediğini alabilen çekici ancak evliliğe inanmayan, özgür bir genç kadın.  Sigmund Freud, Breuer’ in arkadaşı. Henüz genç o da 2o’ li yaşların başında tıp eğitimine devam ediyor.  Hem de Breuer’ erin öğrencisi.

‘’ Hayır Doktor Breuer, ben ümitsizlik içinde, kendi canına kıyma gibi ciddi bir tehlike içinde olan bir dostumdan söz etmiştim. Sizden iyileştirmenizi istediğim Nietzsche’ nin bedeni değil, ümitsizliğidir.’’ diyerek Lou Salomé  Nietzsche’ nin hastalığını Breuer’ e anlatmaya çalışmıştır.

Breuer:

‘’… Fräulein Salomé, ümitsizliklere ilaç, ruhlara doktor yoktur  …‘’ diyerek Nietzsche’ nin hastalığına çözüm bulamayacağını söyleyerek olay örüntüsü başlamıştır. İşte burada her şey tersine döner hastanın doktor doktorun hasta olduğu yaşantılardır. Ve farklı tedavi yöntemi ortaya çıkar.

Yazar Yalom kitabın sonunda tüm gerçekleri ortaya çıkarır. Ancak Nietzsche’ nin ümitsizliği gerçektir. Olay 1882 yılında gerçekleşir. Paul Ree, Nietzsche ile Salome’ yi tanıştırır ve Nietzsche birkaç ay boyunca onunla kısa, yoğun ve lekesiz bir aşk yaşar. Romanda geçen mektupların bir kısmı gerçektir. Freud romanda olduğu gibi gerçek hayatta da sık sık Breuer ‘in evine gider. Onun hem dostu hem de öğrencisidir.

Kübra Biçer

Gaziosmanpaşa Üniversitesi