Kitap Analizi: Koruyucu Psikoloji

Bu Yazıyı Tahmini Okuma Süresi: 2 Dakikadır.

Kitabın Adı: Koruyucu Psikoloji

Kitabın Yazarı: Prof.Dr.Kemal Sayar-Uzman Psikolog Feyza Bağlan

Yayın Evi: Timaş

Sayfa Sayısı: 330

Fiyatı: 23,50 TL

 

 

 

Hızla değişen zamanda anne babalar çocuklarını nasıl yetiştirecekleri ve onlara karşı nasıl bir tutum sergileyecekleri konusunda tereddüt yaşamaktalar. Yazar anne babaların kaldığı bu ikileme farklı bir bakış açısı getiriyor. Rekabetçi bir nesil mi yoksa erdemli, vicdani değerlere sahip bir nesil mi yetiştirilmesi gerektiği konusunda farklı bir perspektif sunuyor. Çocukluk ve ergenlik döneminde karşılaşılabilecek sorunlara örnekler verip kitabın en son bölümünde anne babalık tutumunu test etmek için farklı sorular yöneltiliyor okuyucuya. Anne babalar nasıl bir tutum içinde ve gelecek nesillere kazandırılması gereken değerlerin neler olduğu hususunda kafamızda oluşan sorulara cevaplar veriliyor.

Aile içinde yaşanan problemler, medya, anne babanın boşanma durumu gibi farklı koşullarda karşılaşılabilecek sorunlar, bu sorunların etkiler üzerinde duruyor kitap. Karşılan o denli büyük gibi görünen sorunlarının aslında anne baba ve çocuk arasında oluşacak sağlıklı bağın güçlenmesinde riskli fırsatlar olduğu üzerinde duruluyor. Çocukların her gelişim döneminde üzerinde hassasiyetle durulması gereken noktalar ve ipucu niteliğindeki önerilerle anne babalara modern çağın bu hengamesinde erdemli, vicdani değerlere sahip nesiller yetiştirmenin yollarını gösteriyor.

“Sevmek pasif bir eylem değildir.”

Her anne baba  çocuklarını yeterince sevdiklerini düşünür lakin karşılaştıkları manzaranın bunun tam tersi nitelikte olduğunu söyler bazen. Çocuklara gösterildiği düşünülen sevginin yeterince olup olmaması ve hatta gereğinden fazla olup çocukta farklı etkilere sebebiyet verebiliyor  olması ancak gösterilen sevginin  karşı tarafa nasıl iletildiği ve karşı tarafın  bu sevgi ihtiyacını  hangi uyarıcılarla iletmekte olduğu sorunsalı ortaya çıkmaktadır.

Her türlü olumlu koşula rağmen bazen çocuklardan “sıkıldım” kelimesini  duyarız, oynayabileceği onlarca oyuncağı vakit geçireceği o kadar arkadaşı varken bu gibi ifadeler anne babalar için çok yersiz gelebilmektedir. Evet sevmek pasif bir eylem değildir, bunu en aktif şekilde karşı tarafa hissettirmek  gerekir bir kelimelik “sıkıldım” sözü bazen seninle vakit geçirmek istiyorum mesajını taşıyabilir.

Sonbaharda gül fidanını yıkma ki, ilkbaharda onun güzelliklerinden mahrum kalmayasın diyor Sadi. Yeşerteceğimiz her fidanın nasıl yetiştirilmesi gerektiği konusunda başvurabileceğimiz, ‘duygusal ve ahlaki zekâları’ yüksek bir nesil yetiştirmenin yollarını sunan kılavuz niteliğindeki bu kitabın gelecek nesilleri yetiştirmede en büyük paya sahip olan anne babaların ve eğitimcilerin keyifle okuyabileceği bir kitap.

Vicdanlı, erdemli, ahlaki değerlere sahip bir nesil yetiştirebilmek ümidiyle. Keyifli okumalar..

 

Müşerref Çetin

Balıkesir Üniversitesi