Kitabın Adı: Çalışan Anne ve Çocuk “Siz Başrolü Seçtiniz”
Kitabın Yazarı: Dr. Binnur Yeşilyaprak
Yayın Evi: Remzi Kitabevi
Sayfa Sayısı: 207
Fiyat: 13 TL
“Siz Başrolü Seçtiniz”
“Yaşam bir oyunsa ve yaşam sahnesinde herkesin ama herkesin bir rolü varsa çalışan anneler başrol sizin!” diyerek başlıyor yazar sözlerine. Anne olmanın yanı sıra çalışma hayatının da beraberinde getirdiği bir yığın sorumluluğun annenin ve çocuğun üzerindeki etkilerine araştırmalara dayanarak cevaplar sunuyor. Ama okuyucu sıkmadan sanki karşılıklı diyalog halindeymişçesine ışık tutarak. Kitabın ilk bölümünden son bölümüne kadar hayatın içinden gerçekçi örneklerle adeta psikolojik danışma oturumu tadı verip bir çırpıda bitiveriyor. Aynı zamanda okuyucuya kendini tanıma fırsatı da sunuyor, kendinizle ilgili bir keşfe çıkarıyor sizi. Sadece annelerin ve anne adaylarının değil kendini tanıma fırsatı bulmak ve olanaklarını değerlendirmek isteyecek herkesin keyifle okuyabileceği bir kitap.
Çalışan kadın ne zaman anne olmalı, çocuk sahibi olmak sizin için ne ifade ediyor, bir çocuğun sorumluluğunu üstlenmeye hazır mısınız? gibi soruları okuyucuya yönelterek ebeveyn olmanın sorumluluğun yanında bunun kişi için ne ifade ettiğini de anlayabilmesi için ona ayna tutuyor. Kadınların çalışma hayatı boyunca karşılaşabileceği zorlukların yanında anne olmanın da hayatta bir ayrıcalık olduğunun altını çiziyor yazar. Ev kadını, iş kadını, eş ve anne olmak başrolü kadının seçmesi yaşam sahnesindeki eksikliklerin de aile hayatını ne derecede etkilediğine açıklık getiriyor. Eşlerin bir elmanın yarısı olmadan önce kendilerini tamamlamaları gerektiğini vurguluyor. Öyle ki kendi bütünlüğünü sağlıklı bir şekilde tamamlayan bireyin çocuğunu da bu fırsatı artacaktır. Eşlerin bir yarısı olmadan önce kendilerini bir bütün haline getirmeleri, sonrasında ise eşimizin ister bir elma isterse bir armut olup bizleri tamamlaması hayat arkadaşlığının bu yönde sürmesi gerekmektedir. Armut dersem çık! Elma dersem çıkma!
“Çocuk Yetiştirmek Keman Çalmaya Benzer”
Biri size gelse ve bir kemanım var ama onu çalmasını bilmiyorum diye yakınsa ona ne dersiniz?
-Herkes keman çalmak zorunda değil, boş ver.
– Onu çalmasını bilen birine ver, sen dinlemekle yetin.
– Bunda üzülecek ne var istesen sen de çalabilirsin.
– Keman çalamadığın için üzülüyorsun. Ancak bu konuda ders alır ve yeterli çabayı gösterirseniz onu çok iyi çalabileceğine inanıyorum.
En sondaki cevap bir psikolojik danışmanın yanıtı. Bunu çocuk yetiştirmeye uyarlarsak hangi yanıt geçerli olur. Evet, herkes çocuk yetiştirmek zorunda değil ve keman çalmak gibi çocuk yetiştirmek de özveri ister, zordur hatta daha fazla özveri ister daha çok zordur. Ancak bunu gerçekten isteyen insanların ne ile karşılaşacaklarını bilmeleri ve bu yönde çaba göstermeleri sanatsal bir sonuca ulaşmalarını sağlayacaktır. Freud şöyle demiş :” gerçekleştirilmesi çok hayati çok güç olan üç meslek vardır; anne baba olmak, psikolojik danışman olmak ve öğretmen olmak.” Neden? Çünkü üçü de bir insanın gelişmesine, biçimlenmesine ve kendini gerçekleştirmesine etki eder. Bu üç zor mesleği başarıyla yerine getirip hakkıyla gerçekleştirmek isteyenlere, şimdiden cesaret almak isteyen zor meslek severlere keyifli okumalar.
“Çocuk sahibi olmak sonsuza kadar
Kalbinizi bedeninizin dışında tutmaktır.”
Elizabeth Stone
HAZIRLAYAN:
Müşerref ÇETİN
Balıkesir Üniversitesi